Tuin & park

Correcte Opslag van STIHL Lithium-ion-accu’s

Voor een lange levensduur van je STIHL lithium-ion-accu is de juiste omgang en opslag essentieel. Niet alleen tijdens gebruik, maar ook wanneer de accu wordt opgeborgen, is het belangrijk om een paar zaken in acht te nemen.

Moet ik een Accu Volledig Opladen voor Opslag?

Vroeger was het noodzakelijk om een accu volledig op te laden voordat je deze opborg, vanwege het risico op sterke zelfontlading en mogelijke onherstelbare schade. Tegenwoordig is dat niet meer het geval met moderne lithium-ion-accu’s. Deze accu’s hebben een minimale zelfontlading en zijn voorzien van geïntegreerde veiligheidsschakelingen die de accu beschermen tegen volledige ontlading. Daarom is het beter om de accu gedeeltelijk ontladen op te bergen, bij voorkeur met twee brandende leds, wat overeenkomt met een lading van 40% tot 60%. Dit minimaliseert de veroudering en zelfontlading van de accu.

Accu’s met Hoge Zelfontlading

Oudere accutypes zoals nikkel-cadmiumaccu’s (NiCd) of loodaccu’s hebben een hoge zelfontlading en kunnen bij langdurige inactiviteit volledig ontladen raken. Dit kan leiden tot onherstelbare schade. Bij deze oudere technologieën was het essentieel om de accu volledig op te laden voor opslag en regelmatig de laadtoestand te controleren.

Moderne Accutechnologie bij STIHL

STIHL gebruikt de meest geavanceerde lithium-ion-technologie in zijn accu’s. Deze accu’s hebben slechts een verwaarloosbare zelfontlading van 1 tot 3% per jaar en zijn uitgerust met een intelligent accubeheersysteem (BMS). Dit systeem bewaakt de spanning in elke cel en voorkomt volledige ontlading. Als de spanning te laag wordt, schakelt de accu automatisch over naar een ruststand, waardoor verdere ontlading wordt voorkomen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over schadelijke volledige ontlading bij langdurige opslag.

Moet ik een Accu Volledig Opladen voor Opslag?

Wanneer je de machine na een lange tijd weer wilt gebruiken, laad dan de accu vlak voor gebruik op. Dit helpt de capaciteit te behouden en verlengt de levensduur van de accu. Opladen is alleen mogelijk bij temperaturen boven 5°C, omdat de oplader de accutemperatuur bewaakt en het opladen bij te lage of te hoge temperaturen voorkomt.

Checklist: Zo Bewaar je een Accu Correct

  1. Bescherm de Accu tegen Weersinvloeden: Verwijder de accu uit de machine en controleer of twee leds branden. Maak de accu schoon indien nodig.
  2. Opslaglocatie: Bewaar de accu in een gesloten doos of een andere beschermde omgeving. Idealiter tussen -10 en +50 graden Celsius, in een droge kelder, garage of goed geïsoleerd schuurtje.
  3. Veiligheid: Zorg ervoor dat de accu buiten bereik van kinderen is.
  4. Oplader: Bewaar de oplader gescheiden van de accu, bij temperaturen tussen +5 en +40 graden Celsius.
  5. Opslag van Ingebouwde Accu’s: Haal de activeringssleutel uit de machine en volg de bovengenoemde opslagrichtlijnen.

De Ontwikkeling van Accu’s bij STIHL

STIHL is al meer dan tien jaar actief in de ontwikkeling van accu’s en heeft sindsdien enorme vooruitgang geboekt. Accugedreven machines zijn populairder dan ooit en bieden nieuwe uitdagingen en mogelijkheden voor technici en softwareontwikkelaars binnen het bedrijf.

Samenvatting:

  • Bescherming: Houd lithium-ion-accu’s uit de buurt van extreme temperaturen en vocht.
  • Laadtoestand: Sla de accu op met twee brandende leds (40-60% lading).
  • Minimale Zelfontlading: Bij langdurige opslag blijft de zelfontlading minimaal.
  • Opslagtemperatuur: Tussen -10 en +50 graden Celsius is ideaal voor de accu. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor specifieke details.

Voor meer informatie over het correct opslaan van je STIHL accu, raadpleeg je de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Deel dit artikel

Medewerker Knoll B.V.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op.

Achthoevenweg 40
7951 SK Staphorst